CHILLA DAVRI FIZIOLOGIYASI VA PATOLOGIYASI - Qobilova Maxbuba Elmurod qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Anotatsiya Ushbu maqola tugʻruqdan keyingi davr – **chilla davri (puerperiy)**ning kompleks fiziologik jarayonlari va ehtimoliy patologik holatlarini tahlil qiladi. Unda ayol organizmidagi asosiy anatomik va fiziologik oʻzgarishlar, xususan, bachadon involyutsiyasining gormonal va gistologik mexanizmlari, laktatsiyaning boshlanishi va uning neyro-gumoral boshqaruvi koʻrib chiqiladi. Shuningdek, maqolada chilla davrining eng koʻp uchraydigan patologiyalari: tugʻruqdan keyingi qon ketishlar, yiringli-septik asoratlar (endometrit, mastit, sepsis), tromboembolik asoratlar va **ruhiy-emotsional buzilishlar (tugʻruqdan keyingi depressiya)**ning etiopatogenezi va klinik koʻrinishlariga alohida eʼtibor qaratilgan. Tadqiqot natijalari akusher- ginekologlar, umumiy amaliyot shifokorlari va tibbiyot oliygohlari talabalari uchun amaliy ahamiyatga ega.