DORIVOR ROMASHKA(MOYCHECHAK) - MAHAMMADIYEVA XURIYAT; BAXRIDDINOVA ANORA (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqolada dorivor romashka (Matricaria chamomilla L.) o‘simligining botanik xususiyatlari, kimyoviy tarkibi, farmakologik ta’sirlari hamda rasmiy tibbiyot va xalq tabobatidagi qo‘llanilishi ilmiy manbalar asosida yoritilgan. Romashkaning tarkibidagi efir moylari, flavonoidlar, kumarinlar va organik kislotalarning yallig‘lanishga qarshi, antiseptik, tinchlantiruvchi, spazmolitik va antiallergik xususiyatlari tahlil qilingan. Shuningdek, o‘simlikni yig‘ish va saqlash texnologiyasi, uning kosmetologiya va farmatsevtikada tutgan o‘rni haqida batafsil ma’lumotlar keltirilgan. Maqola dorivor romashkaning ko‘p qirrali shifo xususiyatlari va amaliy ahamiyatini ilmiy yondashuv asosida ochib beradi.