O‘SMIRLIK DAVRIDA PSIXIK RIVOJLANISH XUSUSIYATLARI - MINGQULOVA GULLOLA ORIFJON QIZI; OCHILOVA LOBARXON FAYZULLA QIZI (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA: Maqola o‘smirlik davridagi psixik rivojlanishning biologik, kognitiv va emotsional omillarini ilmiy manbalar asosida chuqur yoritadi. Miyaning peshana po‘stlog‘i (prefrontal korteks), limbik tizim, neyroplastiklik va gormonal o‘zgarishlarning shaxs rivojiga ta’siri tahlil qilinadi. Shuningdek, o‘smir shaxsida “Men-konsepsiyasi”, identitet inqirozi, muloqot ehtiyoji va ijtimoiy xulq shakllanishining psixologik mexanizmlari keng ochib berilgan.