ILK BOLALIK DAVRINING PSIXIK RIVOJLANISH XUSUSIYATLARI - RAHMONOVA DILDORA ABROR QIZI; XOJANOVA MOHIRA SHAROFUTDIN QIZI (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqola J. Piaget nazariyasiga asosan ilk bolalik davridagi sensorotor bosqichning olti stadiasini chuqur tahlil qiladi. Maqolada har bir stadia - reflekslar, aylanish harakatlari, maqsadli harakatlar va aqliy ifodaning shakllanishi batafsil yoritilgan. Bolalarning 0-2 yosh oralig’ida o’tadigan kognitiv rivojlanish bosqichlari, ularning psixik jarayonlari va atrof-muhit bilan o’zaro ta’siri o’rganilgan. Maqolada Piaget nazariyasining zamonaviy pedagogika va bolalik psixologiyasidagi ahamiyati, shuningdek, sensorotor bosqichning bolaning keyingi intellektual taraqqiyotiga ta’siri tahlil qilinadi. Uslubiy qismida har bir stadiani amaliy misollar va kuzatish usullari bilan tushuntirishga harakat qilingan. Maqola bolalar psixologlari, pedagoglar va ota-onalar uchun nazariy va amaliy qo’llanma vazifasini bajaradi.