BODOM OʻSIMLIGINI XUSUSIYATLARI - RAJABOVA GULBAHOR; MAHAMMADJONOVA GULBAHOR; SALAYEVA NILUFAR (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Mazkur ilmiy-tahliliy maqolada Bodom (Prunus dulcis) oʻsimligining botanik, kimyoviy va xoʻjalik ahamiyati har tomonlama tahlil qilingan. Bodom botanik jihatdan danakli meva hisoblanib, uning qurgʻoqchilikka chidamli ekanligi, ertagi gullashi va chetdan changlanishga boʻlgan talabi taʼkidlangan. Kimyoviy tarkibida yuqori miqdordagi Oleyn kislotasi (yurak salomatligi uchun muhim) va E vitamini mavjud. Shuningdek, kletchatkaning ichakda butirat kislotasi hosil qilib, prebiotik taʼsir koʻrsatishi ilmiy jihatdan asoslangan. Xoʻjalik nuqtai nazaridan, bodom oziq-ovqat, tibbiyot va kosmetologiyada qimmatli xomashyo boʻlib, Oʻzbekiston seleksiyasi yutuqlari, jumladan, qorasovuqqa chidamli "Boʻstonliq" navi uning strategik rolini kuchaytiradi.