QOBILIYAT - TOSHTEMIROVA RUXSORA O’TKIR QIZI; SHOMUROTOV ULUGBEK MELIKBOBOYEVICH (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada shaxsning maʼlum bir faoliyatni samarali amalga oshirishi uchun zarur boʻlgan psixologik xususiyatlar majmui - qobiliyatning mazmuni, mohiyati va rivojlantirish jarayoni keng yoritiladi. Qobiliyatning umumiy, maxsus, amaliy va ijobiy turlari ilmiy manbalar asosida tahlil qilinib, ularning shaxs rivojidagi oʻrni koʻrsatib beriladi. Shuningdek, qobiliyatning shakllanishiga taʼsir etuvchi genetik, ijtimoiy muhit, taʼlim va amaliy faoliyat kabi omillar izohlanadi. Maqolada qobiliyatning bosqichma-bosqich rivojlanish mexanizmlari hamda shaxsning kasbiy yoʻnalishi va ijtimoiy faoliyatiga taʼsiri chuqur oʻrganilgan. Ushbu ish qobiliyat haqidagi nazariy qarashlarni umumlashtirib, talaba tadqiqotchilar uchun amaliy ahamiyatga ega boʻlgan ilmiy-nazariy materialni taqdim etadi.