OMMAVIY AXBOROT VOSITALARIDA O‘ZLASHMA SO‘ZLARNING QO‘LLANILISHI: RUS VA O‘ZBEK TILLARI MISOLIDA LINGVISTIK TAHLIL - Meliyeva Mohidil Odil qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Maqolada o‘zlashma so‘zlarning o‘zbek va rus tillaridagi tarixiy shakllanishi, fonetik hamda morfologik moslashuv jarayonlari, semantik kengayishi va zamonaviy OAV nutqidagi qo‘llanish xususiyatlari ilmiy asosda tahlil qilinadi. Tadqiqotda o‘zlashmalarning til taraqqiyotiga ta’siri, global kommunikatsiya, texnologik rivojlanish, madaniy almashinuv va xalqaro integratsiya bilan bog‘liq o‘zgarishlari aniqlanadi. OAV korpuslari, tarixiy manbalar, etimologik lug‘atlar va zamonaviy lingvistik tadqiqotlar asosida o‘zlashmalarning qo‘llanish chastotasi, ijtimoiy nutqdagi funksiyasi va me’yoriy holati o‘rganiladi. Tadqiqot natijalari ingliz tilining ikki til leksik tizimidagi ustuvor ta’siri kuchayganini, OAV esa o‘zlashmalar diffuziyasining eng faol maydoni ekanini ko‘rsatadi. Maqolada o‘zlashmalarni tartibga solish, me’yorlashtirish va til siyosati doirasida baholashning dolzarb masalalari ham yoritiladi.