XATOLIK FUNKSIYALARI MASHINANI O’QITISH TIZIMLARIDA: MSE, CROSS-ENTROPY VA ZAMONAVIY YONDASHUVLAR - Tojimamatov Israil Nurmamatovich; Mirzayev Asadbek Marifjon oʻgʻli (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqola zamonaviy mashinani o’qitish tizimlarida va chuqur neyron tarmoqlarida xatolik funksiyalarining keng qamrovli tadqiqotini taqdim etadi. Xatolik funksiyalari o’qitish jarayonining asosiy komponenti bo’lib, model parametrlarini optimallashtirish yo’nalishini belgilaydi. Ishda klassik xatolik funksiyalari, jumladan, o’rtacha kvadratik xatolik va kross-entropiya, shuningdek, turli mashinani o’qitish vazifalar uchun zamonaviy modifikatsiyalar va ixtisoslashtirilgan funksiyalar batafsil ko’rib chiqiladi. Xatolik funksiyalarining matematik xususiyatlariga, ularning optimallashtirish jarayoniga ta’siriga va muayyan vazifalar uchun mos funksiyani tanlashning amaliy jihatlariga alohida e’tibor qaratiladi. Turli xatolik funksiyalarining raqamli barqarorligi, chetga chiqishlarga sezgirligi va yaqinlashish tezligi masalalari o’rganiladi. Regressiya, tasniflash, segmentatsiya va generativ modellashtirish vazifalarida turli funksiyalarning samaradorligiga qiyosiy tahlil taqdim etiladi. Ish shuningdek, adaptiv xatolik funksiyalari va ko’p vazifali o’qitishni o’z ichiga olgan zamonaviy tendentsiyalarni qamrab oladi.