VEKTORLANGAN HISOBLASH, NORMALLASHTIRISH VA STANDARTLASHTIRISH - Mirsaid Yusupov Abdulaziz o’g’li; Botiriva Maftuna Alisher qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Bu ilmiy maqola Vektorlangan hisoblash, Normalizatsiya va Standartlashtirishning nazariy asoslari hamda amaliy qo’llanilishiga bag’ishlangan. Asosiy e’tibor, ma’lumotlarni oldindan qayta ishlashning ushbu usullari sun’iy intellekt tizimlarining samaradorligi va barqarorligini oshirishdagi hal qiluvchi rolini tahlil qilishga qaratilgan. Vektorlash jarayoni yirik hajmli ma’lumotlar to’plamlarini parallel va tezkor qayta ishlash imkoniyatini beruvchi hisoblash paradigmalarining rivojlanishidagi asosiy omil sifatida ko’rib chiqiladi. Normalizatsiya va standartlashtirish usullari, ayniqsa, turli masshtabdagi va tarqalishdagi xususiyatlar mavjud bo’lganda, gradient tushish kabi optimallashtirish algoritmlarining yaqinlashish tezligi va aniqligiga qanday ta’sir qilishini chuqur ilmiy tahlil qiladi. Maqolada ushbu uch kontseptsiya orasidagi o’zaro bog’liqlik ko’rsatilib, ular Mashinani o’rganish modellarining sifatini oshirish uchun birgalikda qo’llanilishi lozim bo’lgan kompleks yondashuv sifatida asoslab beriladi.