SINXRON TARJIMA NAZARIYASI VA AMALIYOTI: MUAMMOLAR VA YECHIMLAR - Muxamedjanova Shahnoza Sarsenbay qizi; Ruzmetova Diana Komilovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya (Abstract): Ushbu maqola sinxron tarjima nazariyasi va amaliyotidagi asosiy jihatlarni ko’rib chiqadi. Uning psixolingvistik asoslari, kognitiv jarayonlar (masalan, Gilening "Effort Model"i) va nutq bilan tarjima o’rtasidagi vaqt kechikishi (decalage) kabi nazariy tamoyillar tahlil qilinadi. Amaliyotda duch kelinadigan yuqori kognitiv yuk, charchoq, notiqning nutq sifati, murakkab terminologiya va texnik nosozliklar kabi muhim muammolar yoritiladi. Ushbu qiyinchiliklarni bartaraf etish uchun keng qamrovli tayyorgarlik, uzluksiz kasbiy rivojlanish, zamonaviy texnologiyalardan (masalan, Uzoqdan sinxron tarjima – RSI va AI yordami) samarali foydalanish, jamoaviy ish va shaxsiy o’z-o’zini boshqarish ko’nikmalari kabi yechimlar tavsiya etiladi. Maqola sinxron tarjimanining global muloqotdagi beqiyos o’rni va uning kelajakdagi rivojlanish istiqbollarini ta’kidlaydi.