NERV HUJAYRALARINING STUKTURASI: DENTRIT, SOM, AKSON, SINAPS - Tojimamatov Israil Nurmamatovich; Aminjonova Dilobar Baxtiyor qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy maqola asab tizimining asosiy funksional va strukturaviy birligi bo’lgan neyron hujayrasining fundamental arxitekturasini, xususan, dendritlar, soma (hujayra tanasi), akson va sinaps elementlarini chuqur molekulyar va elektrofiziologik nuqtai nazardan tahlil qilishga bag’ishlangan. Maqolada har bir strukturaviy komponentning ne’yronning axborotni qabul qilish, integratsiyalash, uzatish va aloqani moslashuvchan modulyatsiyalash jarayonlaridagi o’rni batafsil yoritilgan. Dendritlarning signalni kiritishdagi dinamik xususiyatlari, somaning metaboliik markaz sifatidagi roli, akson orqali tezkor harakat potentsialining uzatilishi mexanizmlari, shuningdek, sinapsning neyroplastiklikdagi markaziy ahamiyati muhokama qilinadi. Ushbu tadqiqot neyron arxitekturasining kognitiv funksiyalar va neyropatologik holatlarning rivojlanishidagi fundamental rolini chuqurroq anglashga xizmat qiladi.