BIR QATLAMLI SUN‘IY NEYRON TO‘RLARI:TUZILISHI VA QO‘LLANILISHI - Tojmamatov Isroil Nurmamatovich; Mo‘ydinjonova Shahnoza Muxtorjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada bir qatlamli sun‘iy neyron to‘rlarning (Single- Layer Neural Networks) asosiy tuzilishi, ishlash prinsiplari va ularning qo‘llanilish sohalari yoritiladi. Bir qatlamli modelning matematik asoslari — kirish signallarini og‘irliklar orqali qayta ishlash, aktivatsiya funksiyalari va chiqish natijasining shakllanish jarayoni bosqichma-bosqich ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, bunday to‘rlarning afzalliklari va cheklovlari, xususan, chiziqli ajratiladigan masalalarni yechishdagi samaradorligi tahlil qilinadi. Maqolada sun‘iy intellekt, tasniflash, regressiya hamda signalni qayta ishlash kabi yo‘nalishlarda bir qatlamli neyron to‘rlarning amaliy qo‘llanishi misollar orqali ochib beriladi. Tadqiqot natijalari ushbu modelning sodda va tez o‘rgatiladigan tizimlar yaratishda muhim o‘rin tutishini ko‘rsatadi.