ANOMALIYA ANIQLASH (ISOLATION FOREST) - Alijonov Diyorbek Do’stbek o’g’li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Ushbu akademik maqola anomaliyalarni aniqlashning muhim usuli bo’lmish Isolation Forest (Izolyatsiya O’rmoni) algoritmini chuqur tahlil qiladi. Maqolada anomaliya aniqlash muammosining global ahamiyati, mavjud cheklovlar va Isolation Forest algoritmining nazariy asoslari, ishlash mexanizmlari hamda boshqa an’anaviy usullar bilan solishtirma tahlili ko’rib chiqiladi. Algoritmning samaradorligi, hisoblash tezligi, xotira sarfi, yuqori o’lchovli ma’lumotlar bilan ishlash qobiliyati kabi afzalliklari batafsil o’rganiladi. Shuningdek, uning cheklovlari, ayniqsa yuqori o’lchovli ma’lumotlardagi matematik asoslarining murakkabligi va giperparametrlarga sezgirligi muhokama etiladi. Maqola, firibgarlikni aniqlash va tarmoq xavfsizligini ta’minlash kabi real dunyo ilovalaridagi rolini yoritib, kelajakdagi tadqiqot yo’nalishlari bo’yicha takliflar beradi.