BULUTLI HISOBLASHNING ASOSIY XIZMAT MODELLARI: IAAS, PAAS VA SAAS - Alijonov Diyorbek do’stbek o’g’li; Mirzoaliyev Azizjon Nasimjon o’g’li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Bulutli hisoblash texnologiyalari zamonaviy axborot texnologiyalari landshaftini tubdan o‘zgartirib, tashkilotlarga IT resurslarini an’anaviy usullardan ko‘ra samaraliroq boshqarish imkoniyatini taqdim etdi. Ushbu maqola bulutli hisoblashning uchta asosiy xizmat modeli – infratuzilma xizmat sifatida (IaaS), platforma xizmat sifatida (PaaS) va dasturiy ta’minot xizmat sifatida (SaaS) ni atroflicha tahlil qiladi. Maqolada har bir modelning o‘ziga xos xususiyatlari, afzalliklari, kamchiliklari va qo‘llash sohalari batafsil ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, ushbu modellar o‘rtasidagi mas’uliyat taqsimoti va ularning raqamli iqtisodiyotdagi ahamiyati ham yoritilgan. Tadqiqot natijalari bulutli xizmat modellarini tushunish tashkilotlarning texnologik strategiyasini shakllantirishda muhim rol o‘ynashini ko‘rsatadi.