DO‘KON UCHUN OPTIMAL KOMISSIYANI TANLASH - Alijonov Diyorbek Do’stbek o’g’li; Mirzoaliyev Azizjon Nasimjon o’g’li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Ushbu akademik maqola elektron tijorat do’konlari uchun optimal komissiya stavkasini tanlash masalasini ko’rib chiqadi. Maqola do’kon komissiyasining mohiyatini, uning iqtisodiy ahamiyatini va biznes modellariga ta’sirini o’rganadi. Turli xil komissiya modellarining nazariy asoslari va turlari tahlil qilinib, ularning har birining afzalliklari va kamchiliklari ochib beriladi. Optimal komissiya stavkasini belgilovchi asosiy omillar, jumladan, bozor sharoitlari, mahsulot turlari, raqobat va do’konning strategik maqsadlari batafsil ko’rib chiqiladi. Maqola komissiya siyosatini shakllantirishda ilmiy asoslangan qarorlar qabul qilishga yordam berish va shu orqali elektron tijorat ekotizimining umumiy samaradorligini oshirishni maqsad qilgan.