MINIMAL INVAZIV JARROHLIKNING RIVOJLANISHI VA ISTIQBOLLARI – LAPARASKOPIK VA ROBOT YORDAMIDA JARROHLIK AMALIYOTLARI. - Saydullayeva Zeboxon Yoʻldoshali qizi; Habibullayeva Gulsanam Fayzullo qizi; Ibragimova Mushtariybonu Umidjon qizi; Jaloliddinov Sherzodbek Ikromjon o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Minimal invaziv jarrohlik (MIJ) – bu kichik teshiklar orqali amalga oshiriladigan, minimal invaziv jarrohlikning rivojlanishi, uning zamonaviy tarmoqlari bo‘lgan laparaskopik va robot-assistensiyali jarrohlik amaliyotlarining imkoniyatlari, afzalliklari hamda kelajakdagi istiqbollari yoritilgan. Minimal invaziv texnologiyalar operatsion jarayonni travmasizroq amalga oshirish, reabilitatsiya muddatini qisqartirish va bemor xavfsizligini oshirishga xizmat qilishi bilan ajralib turadi. Laparoskopik va robotik jarrohlikning tibbiyot sohasidagi innovatsion ahamiyati, ularning qo‘llanilishiga doir misollar, shuningdek, kelajakda yanada takomillashish yo‘nalishlari ilmiy asoslangan holda bayon etiladi. Endi esa tabiiy teshiklar orqali (NOTES) va endoskopiya bilan birlashgan usullarga qarab rivojlanmoqda, istiqbolda esa sun’iy intellekt va nano-texnologiyalar bilan birlashib, yanada aniqroq va kamroq invaziv operatsiyalarga olib keladi.