EKOLOGIK MUAMMOLARNI BARTARAF ETISHDA DATA MINING TEXNOLOGIYASINI QO’LLASH - Alimqulov Asrorbek Bahodir O‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Zamonaviy ekologik muammolar murakkablashib borayotgan sharoitda ma’lumotlarni qayta ishlash va tahlil qilish texnologiyalari muhim ahamiyat kasb etmoqda. Data mining texnologiyasi katta hajmdagi ekologik ma’lumotlardan qimmatli bilimlarni ajratib olish va bashorat qilish imkonini beradi. Ushbu maqolada data mining usullarining atrof-muhit monitoringi, havo va suv sifatini nazorat qilish hamda chiqindilarni boshqarishda qo’llanilishi ko’rib chiqilgan. Tasniflash, klasterlash va regressiya kabi algoritmlar ekologik ma’lumotlarni tahlil qilishda yuqori samaradorlikka erishadi. Qaror daraxti va sun’iy neyron tarmoqlari yordamida havo ifloslanishini 85-92% aniqlikda bashorat qilish mumkin.