ПАМЯТНИКИ И СЛЕДЫ ЖИЗНИ ШАЙХА УМАРА ВАЛИ БОҒИСТОНИЯ - Абдухолиқов Хумоюн (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Shayx Umar Vali Bog‘istoniya O‘zbekiston tarixida va madaniyatida muhim o‘rin tutgan, diniy ilm-fan rivojida chuqur iz qoldirgan shaxs sifatida e’tirof etiladi. Uning hayoti va faoliyati O‘rta Osiyo islom an’anasida katta ahamiyatga ega bo‘lib, xususan Bog‘iston mintaqasida uning nomi bilan bog‘liq madaniy va diniy yodgorliklar asrlar davomida saqlanib kelmoqda. Shayx Umar Vali o‘z vaqtida diniy tarbiya berish, islomiy ta’limotni yoyish, jamiyatda axloqiy asoslarni shakllantirishga katta hissa qo‘shgan olim, murshid sifatida mashhur bo‘lgan. Bog‘iston esa uning faoliyati bilan chambarchas bog‘liq bo‘lib, bu mintaqa uning shaxsiyati, diniy ta’limoti va murabbiylik faoliyatining har tomonlama ko‘zgusidir.