AXBOROT TIZIMLARIDA KIBERXAVFSIZLIKNI TA’MINLASH USULLARI - Zaripova Feruza Umidjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada axborot tizimlarida kiberxavfsizlikni ta’minlashning asosiy usullari tahlil qilingan. Kriptografiya, autentifikatsiya, tarmoq xavfsizligi, zaxira nusxa olish va foydalanuvchilarni xabardor qilish kabi usullar samaradorlik nuqtayi nazaridan ko‘rib chiqildi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, kiberxavfsizlikni faqat kompleks yondashuv asosida ta’minlash mumkin. Shuningdek, kelajakda sun’iy intellekt va blokcheyn texnologiyalari yordamida axborot tizimlarini yanada samarali himoya qilish imkoniyatlari yoritilgan.