CHET DAVLATLARNING HARBIY HIZMATIGA YOLLANISH JINOYATIGA QARSHI KURASHISHNING HUQUQIY VA KRIMINOLOGIK JIHATLARI - Рахматуллаев Ахрор Ниматулла угли (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada chet davlatlarning harbiy xizmatiga yollanish jinoyatining huquqiy asoslari va kriminologik jihatlari keng tahlil qilinadi. O‘zbekiston Respublikasi Jinoyat kodeksining 154, 154¹ va 155-moddalarida belgilangan normalar, xalqaro huquqiy hujjatlar, shuningdek, jinoyatning sodir etilish sabablari, oqibatlari va unga qarshi kurashishning samarali mexanizmlari yoritiladi. Xususan, yollanishning ijtimoiy xavfliligi, milliy xavfsizlikka ta’siri, terrorizm va xalqaro jinoyatchilik bilan bog‘liqligi huquqiy va kriminologik tahlillar orqali ochib beriladi. Maqolada huquqni muhofaza qiluvchi organlarning faoliyati, profilaktik chora-tadbirlar va xalqaro hamkorlikning dolzarbligi ham asoslab beriladi.