SMARTFONLARDAN FOYDALANISHNING UYQU SIFATI VA UYQU GIGIYENASIGA TA’SIRI - Raxmonov Sarvarbek Ahmadjon o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:Ushbu maqolada smartfonlardan foydalanishning uyqu sifati va uyqu gigiyenasiga ko‘rsatadigan ta’siri turli yosh guruhlaridagi odamlar misolida yoritiladi. Zamonaviy hayotda smartfonlar keng tarqalgan bo‘lib, ayniqsa kechqurun ularni haddan tashqari ko‘p ishlatish biologik soat (sirkadiyal ritmlar)ning buzilishi, uyqu davomiyligining qisqarishi va umumiy uyqu sifatining yomonlashuviga olib kelishi mumkin. Maqolada ekranlardan chiqadigan ko‘k nur, ijtimoiy tarmoqlarga qaramlik va tun bo‘yi foydalanish melatonin gormoni ishlab chiqarilishiga va uyqu rejimiga qanday salbiy ta’sir ko‘rsatishi ilmiy manbalar asosida tahlil qilinadi. Shuningdek, smartfonlardan oqilona foydalanish orqali uyqu gigiyenasini yaxshilash bo‘yicha tavsiyalar ham beriladi.