KICHIK BIZNES SUBYEKTLARINI IMTIYOZLI KREDITLAR YORDAMIDA MOLIYALASHTIRISH - Abdullayev Azizbek Azamjonovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada bozor iqtisodiyoti sharoitida kichik biznesning iqtisodiyotdagi o‘rni va uni imtiyozli kreditlar orqali moliyalashtirishning ahamiyati atroflicha tahlil qilinadi. Kichik biznes subyektlari ish o‘rinlari yaratish, mahalliy ishlab chiqarishni rivojlantirish, innovatsiyalarni joriy etish va ijtimoiy barqarorlikni ta’minlashda muhim rol o‘ynashi qayd etiladi. Maqolada kichik biznesni moliyalashtirishda uchrayotgan asosiy muammolar — garov ta’minotining yetishmasligi, yuqori foiz stavkalari, moliyaviy savodxonlikning pastligi va yuqori risk darajasi — batafsil yoritiladi. Shu bilan birga, imtiyozli kreditlar tushunchasi, ularning turlari, afzalliklari va kamchiliklari hamda O‘zbekistonda amalga oshirilayotgan tegishli davlat dasturlari haqida ma’lumotlar keltiriladi. Maqola yakunida kichik biznesni samarali qo‘llab-quvvatlash uchun amaliy takliflar beriladi. Ular orasida imtiyozli kreditlarni shaffof ajratish, moliyaviy savodxonlikni oshirish, raqamli moliyalashtirish tizimlarini rivojlantirish va xorijiy tajribalarni joriy etish kabi yo‘nalishlar mavjud.