TURKIY VA SEMIT TILLARI O’RTASIDAGI GRAMMATIK KONTRAST: O’ZABEK VA ARAB TILLARI MISOLIDA - Nuriddinova Chexroza Shuxrat qizi,; Baxtiyarova Fotimaxon Sodiqovna, (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqolada turkiy tillar oilasiga mansub o‘zbek tili va semit tillar oilasiga kiruvchi arab tilining grammatik tuzilmasi qiyosiy tahlil asosida o‘rganiladi. Maqolada morfologik, sintaktik va leksik jihatlar asosiy tadqiqot obyekti sifatida belgilanib, har ikki tilning so‘z yasalishi, so‘z tartibi va semantik xususiyatlaridagi farqlar misollar bilan izohlanadi. Xususan, o‘zbek tilining agglutinativ, arab tilining esa flektiv tuzilmaga ega ekani asoslanadi. Shuningdek, arab tilidan o‘zbek tiliga o‘tgan leksik birliklarning shakl va ma’no jihatidan moslashuvi ham ko‘rsatib beriladi. Tadqiqot natijalari tilshunoslikdagi tipologik yondashuvlar va tarjimashunoslik uchun amaliy ahamiyatga ega.