KATTA YOSHDAGI (15-18 YOSH) NUTQIDA NUQSONI BOR O‘QUVCHILARNING KASB TANLASHDAGI MUAMMOLARI VA TAVSIYALAR - Azizabonu Usmonova Obidjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu maqolada 15-18 yoshdagi nutqida nuqsoni bor o‘quvchilarning kasb tanlashdagi muammolari va ularni hal etish bo‘yicha tavsiyalar tahlil qilinadi. Nutq buzilishlari bo‘lgan o‘quvchilar kasb tanlashda o‘ziga xos qiyinchiliklarga duch keladi, bu esa ularning ijtimoiy moslashuvi va mustaqil hayotga chiqishini cheklaydi. Maqolada kasb tanlash jarayonida yuzaga keladigan asosiy to‘siqlar, pedagogik va psixologik yondashuvlar, reabilitatsiya hamda malaka oshirishga oid tavsiyalar keltiriladi. Shuningdek, nutq nuqsoni bo‘lgan o‘quvchilarning qobiliyatlari va ehtiyojlariga moslashtirilgan kasb tayyorlash tizimini yaratish zarurligi ta’kidlanadi.