SUV OMBORLARI TO‘GONINING DEFORMATSIYASINI KUZATISH USULLARINI TAKOMILLASHTIRISH (CHIMQO‘RG‘ON SUV OMBORI MISOLIDA). - Yo‘ldoshev Bahodir Erkin o‘gli (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada O‘zbekiston Respublikasining Farg‘ona vodiysida joylashgan Chimqo‘rg‘on suv omborining to‘g‘on inshootlarida sodir bo‘layotgan deformatsiyalarni zamonaviy usullar yordamida kuzatish va ularni oldini olish bo‘yicha takomillashtirilgan monitoring tizimlarining ahamiyati muhokama qilinadi. To‘g‘onlarning barqarorligi va xavfsizligini ta’minlash uchun geodezik, geofizik va satellitli kuzatishlar asosida qurilgan integratsiyalashgan monitoring tizimlarining qo‘llanilishi tadqiq etilgan. Olingan natijalar asosida to‘g‘on deformatsiyalarini aniq va vaqtida aniqlash imkoniyati, shuningdek, oldindan ogohlantirish tizimlarini joriy etish zarurligi asoslangan. Tadqiqot natijalari suv xo‘jaligi obyektlarining barqarorligini oshirish va aholining xavfsizligini ta’minlash uchun amaliy ahamiyatga ega.