IT LOYIHALARDA QAMROV O’ZGARISHINI BOSHQARISH: STRATEGIYALAR VA NATIJALAR. - Sodiqov Alisher Ergashqul o'g'li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Zamonaviy dasturiy ta’minot ishlab chiqish jarayonida loyihalar doimiy ravishda o’zgaruvchan talablarga duch keladi. Bu o’zgarishlar, ayniqsa, loyihaning dastlabki bosqichlarida aniq belgilanmagan bo’lsa, “qamrov o’zgarishi” (scope creep) deb ataluvchi muammoga olib keladi. Ushbu maqolada IT-loyihalarda qamrov o’zgarishini boshqarishning zamonaviy strategiyalari, ularning amaliy qo’llanilishi hamda natijalari tahlil qilinadi. Agile, Scrum, DevOps kabi metodologiyalarning qamrovni nazorat qilishdagi o’rni, shuningdek, loyihalar muvaffaqiyatiga ta’siri tadqiq etiladi. Tadqiqot natijalari asosida, qamrov o’zgarishini oldini olish va boshqarish uchun loyihalar hayot tsiklining barcha bosqichlarida tizimli yondashuv qo’llash zarurligi asoslangan.