IT-LOYIHALARIDA QAMROV O’ZGARISHINI BOSHQARISHNING NATIJALARI VA SAMARADORLIGI - Sodiqov Alisher Ergashqul o'g'li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annototsiya: Zamonaviy axborot texnologiyalari (IT) loyihalarida qamrov o’zgarishini boshqarish — loyihaning muvaffaqiyatli yakunlanishiga ta’sir qiluvchi asosiy omillardan biridir. Loyihaning dastlabki maqsadlari, vazifalari va chegaralari davomiy ravishda kengayib borishi yoki o’zgarishi loyihani vaqt, byudjet va resurslar chegarasidan chiqarib yuborishi mumkin. Ushbu tezisda IT loyihalarida qamrov o’zgarishini samarali boshqarishning nazariy asoslari, amaliy metodlari, natijalari va samaradorligi tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni ko’rsatadiki, qamrov o’zgarishini oldindan bashorat qilish, hujjatlashtirish va boshqarish jarayonlari loyihaning muvaffaqiyat ehtimolini 40% ga yuqoriga oshiradi. Loyihalarda Agile, Scrum va Change Control Board (CCB) kabi zamonaviy metodologiyalardan foydalanish o’zgarishlarni boshqarishda samaradorlikni oshirishga yordam beradi.