PSIXIKANING FILOGENETIK RIVOJLANISHI: ODDiY REFLEKSDAN MURAKKAB ONGGA QADAR - TOSHPULATOVA HILOLA BOBOMURODOVNA; MARDANOV ERKIN XASANOVICH (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada psixikaning rivojlanish bosqichlari tahlil qilinadi. Psixika tirik mavjudodlarning tashqi muhutiga moslashishi va uni aks ettirish qobilyati sifatida izohlanadi.Evolutsion jarayon davomida psixika oddiy qo’zg’aluvchanlik (irritabilitet)dan murakkab ong faoliyatigacha rivojlangan.Maqolada biologik evolutsiya jarayonida nerv tzimi tuzulishining takomillashuvi,refleks va instinktlarning shakllanishi,shartli reflekslar orqali o’rganish,hayvonlardagi intellektual xulq-atvor hamda inson ongining paydo bolishi bosqichma-bosqich yoritiladi.tadqiqot natijalaridan kelb chiqib,psixikaning shakllanishi biolgik evolutsiya va ijtimoiy millarning uzvir birligi asosida yuz berganligi tasdiqlanadi.Ushbu maqola biologiya va psixologiya fanlari kesishmasida psixikaning evolutsion ildizlarini organishga bag’ishlangan.