IJTIMOIY HIMOYA SIYOSATIDA ISHSIZ FUQAROLARNI QO‘LLAB- QUVVATLASHNI RAQAMLASHTIRISH MASALALARI - Muslimbek ALIJONOV; Diyorbek NORMURODOV (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola O‘zbekistonda ijtimoiy himoya siyosatini modernizatsiya qilish jarayonida ishsiz fuqarolarni qo‘llab-quvvatlash tizimini raqamlashtirishning o‘rni va ahamiyatini chuqur va batafsil o‘rganadi. Oxirgi yillarda mehnat bozori jarayonlarini avtomatlashtirish, bandlik xizmatlari faoliyatini elektron platformalarga o‘tkazish, nafaqa va moddiy yordam tayinlashda shaffoflikni kuchaytirish bo‘yicha keng qamrovli islohotlar amalga oshirildi. Ushbu tadqiqotda mavjud adabiyotlar va statistik ma’lumotlar asosida raqamlashtirishning afzalliklari, mavjud muammolari hamda istiqboldagi va kelajakdagi imkoniyatlari tahlil qilindi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, raqamli xizmatlar ishsizlarni qo‘llab- quvvatlash jarayonini tezlashtiradi, korrupsiya xavfini kamaytiradi va aholining ijtimoiy xizmatlarga teng huquqli kirishini ta’minlaydi. Raqamlashtirish siyosatida ishsizlar uchun alohida tizimni shakillantirish muhimligi ta’kidlangan.