DAVLAT BOSHQARUVIDA SAMARADORLIKNI BAHOLASH INDIKATORLARI - Muslimbek ALIJONOV; Tillavoldiyev Behzod Qahramon o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada davlat boshqaruvida samaradorlikni baholash indikatorlari, ularning nazariy asoslari hamda amaliyotda qo‘llanish mexanizmlari chuqur tahlil qilingan. Mualliflar davlat boshqaruvining zamonaviy tamoyillari doirasida asosiy samaradorlik ko‘rsatkichlari (KPI) tizimining ahamiyatini ochib berar ekanlar, ushbu yondashuvning tarixiy ildizlari sifatida F. U. Teylorning ilmiy boshqaruv tamoyillariga alohida e’tibor qaratadilar. Maqolada KPI indikatorlarini to‘g‘ri tanlash boshqaruv jarayonidagi real natijani aniq o‘lchash, xatoliklarni aniqlash va samarali qarorlar qabul qilishdagi ustuvor omil ekanligi asoslab beriladi. Tadqiqot doirasida Jahon bankining Worldwide Governance Indicators (WGI) indeksidagi boshqaruv sifatining olti yo‘nalishi ham tahlil etilgan bo‘lib, ular milliy baholash tizimi uchun muhim metodologik asos sifatida qaraladi. O‘zbekistonda davlat xizmati samaradorligini oshirishga qaratilgan “Davlat xizmati to‘g‘risida”gi Qonun, Taraqqiyot strategiyasi hamda davlat organlari ochiqlik indeksiga doir normativ-huquqiy hujjatlar mazmuni tadqiq etilib, ularning KPI tizimini joriy etishdagi o‘rni yoritilgan. Mualliflar samaradorlikni baholashning to‘g‘ri yo‘lga qo‘yilishi davlat xizmatchilarining mas’uliyati, rag‘batlantirish mexanizmlarining shaffofligi, aholi ishonchining ortishi hamda vazirlik va idoralar faoliyatidagi integratsiyalashuvni kuchaytirishini ta’kidlaydilar. Xulosa qismida xalqaro tajribaga tayangan holda milliy baholash tizimini takomillashtirish, malakali kadrlar bazasini rivojlantirish va samaradorlik natijalarini jamoatchilikka muntazam yetkazib borish bo‘yicha takliflar ilgari surilgan.