TA’LIM OLGANLIKNI TASHXIS ETISH - Jaloliddinova Muattarxon Ahmadjon qizi; Xoshimjonova Nozima Zafarjon qizi; Turdiyeva Shoxida Anvarjonovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Anotatsiya: Mazkur maqolada ta’lim olganlikni tashxis etish jarayonining nazariy-metodologik asoslari, uning ta’lim tizimidagi o‘rni va ahamiyati atroflicha tahlil qilinadi. Ta’lim olganlikni tashxis etish o‘quvchilarning bilim, ko‘nikma va malakalarini aniqlash, baholash hamda ularning rivojlanish darajasini monitoring qilishda muhim pedagogik vosita sifatida qaraladi. Maqolada tashxis tushunchasining mohiyati, uning nazorat va baholashdan farqli jihatlari, diagnostik faoliyatning asosiy vazifalari va tamoyillari yoritilgan. Shuningdek, an’anaviy va zamonaviy tashxis usullari, test texnologiyalari, reyting tizimi, formatif va summativ baholash shakllari ilmiy asosda ochib berilgan. Maqola pedagoglar, ta’lim muassasalari rahbarlari hamda pedagogika yo‘nalishida tahsil olayotgan talabalarga mo‘ljallangan.