SUN’IY INTELLEKT YORDAMIDA MATNLI MA’LUMOTLARNI TAHLIL QILISH - Turobjonov Shohjahon (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada Word2Vec modeli sun’iy intellektning tabiiy tilni qayta ishlash (NLP) sohasidagi mashhur vektorlashtirish yondashuvlaridan biridir. Ushbu model so‘zlarni matematik vektorlar ko‘rinishida ifodalaydi va ularning semantik o‘xshashliklarini aniqlash imkonini beradi. Word2Vec matn tahlilida so‘zlar orasidagi kontekstual bog‘lanishlarni o‘rganish, semantik tahlil va tavsiyalar tizimlarini yaratishda keng qo‘llaniladi. Modelning Continuous Bag-of-Words (CBOW) va Skip-gram arxitekturasi turli vazifalarda samarali ishlashini ta’minlaydi. Shu sababli, Word2Vec matn tahlili va NLP tadqiqotlarida muhim vosita hisoblanadi.