SERVERLESS ARXITEKTURA VA UNING BULUTLI HISOBLASHDAGI AFZALLIKLARI - Topivoldiyev Abbosbek; Turobjonov Shohjahon (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada bulutli hisoblashning zamonaviy yo‘nalishi — serverless arxitekturaning texnik va iqtisodiy afzalliklari tahlil qilinadi. Serverless model serverlarni boshqarish zaruratini bartaraf etib, funksiyalarni talabga ko‘ra avtomatik masshtablaydi va resurslardan faqat bajarilgan hisoblashlar uchun to‘lovni ta’minlaydi. Tadqiqotda serverless va virtual mashina (VM) asosidagi arxitekturalar javob vaqti, masshtablanuvchanlik va xarajatlar nuqtai nazaridan solishtirildi. Natijalar serverless yechimning ko‘plab amaliy holatlar uchun samaradorligini ko‘rsatadi.