REZUS-IMMUNIZATSIYAGA UCHRAGAN HOMILADORLARDA ANTI-D IMMUNOGLOBULIN PROFILAKTIKASINING SAMARADORLIGI VA KLINIK NATIJALARI - Raximberganov Asadbek Madiyor o’g’li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Rezus-manfiy homiladorlarda anti-D immunoglobulin qo‘llash Rh- sensibilizatsiyani oldini olishning asosiy usuli bo‘lib, perinatal asoratlarni sezilarli kamaytiradi. Tadqiqotda rezus-immunizatsiya xavfi bo‘lgan ayollarda homiladorlikning 28-haftasida va tug‘ruqdan keyin qo‘llangan anti-D immunoglobulinning samaradorligi baholandi. 30 nafar homilador kuzatuvga olindi. Profilaktika o‘z vaqtida bajarilgan ayollarda antitana hosil bo‘lishi 96,6% hollarda oldi olindi. Profilaktika kechikkan yoki noto‘liq bajarilgan guruhda esa anti-D antitelolar paydo bo‘lishi 40% hollarda qayd etildi.