PCA YORDAMIDA MAʼLUMOTLARNI VIZUALIZATSIYA QILISH - Mirzoaliyev Azizjon Nasimjon o’g’li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqola yuqori o’lchovli ma’lumotlarni vizualizatsiya qilishdagi murakkabliklarni hal qilishda Bosh Komponentlar Tahlili (PCA) usulining ahamiyatini o’rganadi. Ma’lumotlar hajmining eksponensial o’sishi bilan birga, ularni samarali tushunish va tahlil qilish uchun samarali vizualizatsiya vositalariga ehtiyoj ortib bormoqda. PCA ma’lumotlarning maksimal darajada ma’lumotini saqlab qolgan holda o’lchovlilikni kamaytirish orqali bu muammoga yechim taklif qiladi. Maqolada PCAning nazariy asoslari, uning variatsiyani maksimallashtirish va ortogonal transformatsiyalarga asoslangan ishlash prinsiplari batafsil yoritilgan. UKdagi oziq- ovqat iste’moli va Iris ma’lumotlar to’plamlari kabi amaliy misollar orqali usulning samaradorligi namoyish etilib, uning cheklovlari va kelajakdagi tadqiqot yo’nalishlari ko’rib chiqiladi.