ISHLAB CHIQARISH KORXONALARIDA SMENA TIZIMINING VAQT SAMARODORLIGIGA TA’SIRI - Abdusoatov Baxtishod (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Maqolada ishlab chiqarish korxonalarida smena tizimining vaqt samaradorligiga ta’siri chuqur tahlil qilingan. Smena tizimining bir smenali, ikki smenali va uch smenali shakllari ko‘rib chiqilib, ularning ishlab chiqarish quvvati, texnologik jarayonlarning uzluksizligi, mehnat unumdorligi va vaqt resurslaridan foydalanishga ta’siri yoritilg an. Shuningdek, smena tizimining inson salomatligi, ruhiy holati, oilaviy va ijtimoiy hayotga ta’siri o‘rganilgan. Tadqiqot metodologiyasi sifatida nazariy tahlil, statistik hisob-kitoblar, so‘rovlar hamda taqqoslash usullari qo‘llangan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, smena tizimi ishlab chiqarish samaradorligini sezilarli darajada oshiradi, biroq xodimlar salomatligi va motivatsiyasi kabi inson omillari ham jarayonga bevosita ta’sir qiladi.