SUN’IY NEYRON TARMOQLARIDA FAOLLASHTIRISH FUNKSIYALARINING TURLARI - Israil Tojimamatov Nurmamatovich; Xurshida Nabiyeva Iqboljon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada sun’iy neyron tarmoqlarida qo‘llaniladigan faollashtirish funksiyalarining turlari va ularning xususiyatlari tahlil qilinadi. Faollashtirish funksiyalari neyron tarmoqlarning chiziqli bo‘lmagan bog‘lanishlarni o‘rganishida muhim rol o‘ynaydi hamda modelning aniqligi va samaradorligiga bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Maqolada Sigmoid, Tanh, ReLU, Leaky ReLU, ELU va Softmax kabi keng tarqalgan faollashtirish funksiyalarining ishlash tamoyillari, afzalliklari va kamchiliklari yoritib beriladi. Shuningdek, ularning turli masalalarda qo‘llanilishi va tanlash mezonlari ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari sun’iy neyron tarmoqlarini loyihalashda to‘g‘ri faollashtirish funksiyasini tanlash muhimligini ko‘rsatadi.