SIRT QATLAMLARI VA ULARNING XOSSALARI: G‘ADIR-BUDURLIK, KONTAKT, QOLDIQ KUCHLANISHLAR, ADSORBSIYA VA ADGEZIYA (ILMIY TAHLIL VA AMALIY TAVSIYALAR) - Raufov L.M; Fozilov D.S; Abdukaxxarov A.A; Saparov E.A. (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya (Abstract) Ushbu maqolada metall va boshqa materiallar yuzalarining mikrogeometriyasi (g‘adir-budurlik), yuzaning kontakti, ishqalanish jarayonida yuz beradigan qoldiq kuchlanishlar, adsorbsiya va adgeziya (Rehbinder/Ребиндер effekti) kabi sirt qatlamlariga xos fizik-kimyoviy hodisalar tahlil qilinadi. Maqola GOSTga mos parametrlardan boshlab zamonaviy ilmiy tadqiqotlar natijalarigacha keng qamrovni qamrab oladi, hamda laboratoriya va sanoat tajribalaridan olingan statistik diapazonlar, jadval va grafiklar keltiriladi. Muallif tavsiyalari sirtni optimallashtirish, ishlab chiqarish parametrlarini tanlash va ilmiy maqola yozish talablariga mos yozishish uchun mo‘ljallangan.