FOSFAT O’G’ITLARI ISHLAB CHIQARISH JARAYONIDA HOSIL BO’LADIGAN FTOR TARKIBLI CHIQINDILARDAN NATRIY FTORID OLISH USULLARI. - Akbarova Z.A; Karimov M.M; Tursunbayeva N.A; Anarbayeva Q.O; Abdulamitova I.A. (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annottatsiya Oddiy superfosfat yoki EFK ishlab chiqarish HF va SiF 4 kabi chiqindi gazlarni, shuningdek, ftorlangan oqava suvlarni hosil qiladi, bu esa o’z navbatida atrof-muhitni ifloslantiradi. Ushbu maqolada ushbu chiqindilarni qayta ishlash, shuningdek, ftorsilik kislota yutilish eritmasidan NaF ni olish usullari o’rganiladi. Ushbu maqolaning asosiy maqsadi O’zbekiston Respublikasidagi Markaziy Qizilqum cho’lining fosfat tog’ jinslaridan fosfat o’g’itlari ishlab chiqaradigan korxonalardan chiqayotgan chiqindilardan unumli foydalanish va kon sanoati uchun qimmatli mahsulot - natriy ftorit ishlab chiqarish uchun chiqindi optimal usullarini aniqlashdir.