FERROMANGANETS ISHLAB CHIQARISH SHLAKINING FAOLLIGINI VA UNING BETONNING FIZIK VA MEXANIK XUSUSIYATLARIGA TA’SIRINI O’RGANISH. - A.G. Nimchik; Q.O.Anarboyeva; I.A.Abdulamitova; Z.A.Akbarova (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Hozirgi davrda ko’plab davlatlarda barcha sohalarda chiqindilar muammosi dolzarb ahamiyat kasb etmoqda. XX asrda ishlab chiqarishning keskin ortishi natijasida asta sekin atmosfera havosini ifloslovchi chiqindilar ko’payib, xom- ashyo zahiralari esa kamayib bormoqda. Tog’-kon sanoati chiqindilari atrof- muhitni ifloslantiruvchi asosiy manbaalardan biridir. Har yili ushbu sanoatda 4 mlrd tonnadan ortiq chiqindilar hosil bo’ladi.[1] Shu sababli beton olishda texnogen chiqindilardan kompleks foydalanish taklifi kiritilmoqda.