LAPLAS ALMASHTIRISHLARI ASOSIDA NEFT VA GAZ ISHLAB CHIQARISH JARAYONLARINI OPTIMALLASHTIRISH - Muhiddinova Gulzoda Shukur qizi; Safarqulov Fayoz Ravil oʻgʻli (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada Laplas almashtirishlarining neft va gaz sanoatidagi amaliy qo‘llanilishi va ishlab chiqarish jarayonlarini optimallashtirishdagi roli tahlil qilinadi. Ishlab chiqarish jarayonlari ko‘plab dinamik tizimlar va vaqtga bog‘liq o‘zgarishlar bilan xarakterlanadi, bu esa ularni modellashtirish va boshqarishni murakkablashtiradi. Laplas almashtirishlari yordamida differensial tenglamalar algebraik tenglamalarga aylantirilib, quvurlar, rezervuarlar va o’tqazuvchan qatlamlardagi bosim va oqim tahlili soddalashtiriladi. Maqolada Laplas almashtirishlari orqali bosim pasayishi, oqim tarqalishi va ishlab chiqarish tizimlarining javobini modellashtirish bo‘yicha nazariy va amaliy misollar keltiriladi. Shuningdek, bu usul yordamida ishlab chiqarish jarayonlarini optimallashtirish, resurslardan samarali foydalanish va xavfsiz boshqaruvni ta’minlash imkoniyatlari ko‘rsatib o‘tiladi. Tadqiqot natijalari neft va gaz sanoatida matematik modellashtirish va tizimlarni raqamli boshqarish sohasida amaliy qo‘llanishi mumkinligini tasdiqlaydi.