TRANSPORT JARAYONLARINI MATEMATIK MODELLASHTIRISH ASOSIDA OPTIMALLASHTIRISH MASALALARI - Ziyodaxon Qosimjonova Zohidjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada matematik modellashtirish doirasida transport masalasining mohiyati, uning iqtisodiy jarayonlardagi ahamiyati hamda optimal yechimga erishish usullari yoritilgan. Transport jarayonlarida resurslarni samarali taqsimlash muammosi muammo–yechim yondashuvi asosida tahlil qilinib, chiziqli optimallashtirishga tayanuvchi matematik model orqali umumiy tashish xarajatlarini minimallashtirish imkoniyatlari asoslab berilgan. Boshlangʻich reja va optimal yechim oʻrtasidagi farqlar tahlili transport masalasining amaliy samaradorligini koʻrsatadi. Olingan xulosalar logistika va iqtisodiy rejalashtirish tizimlarida matematik modellashtirishdan foydalanishning dolzarbligini tasdiqlaydi.