IKKI DAVLAT OʻRTASIDAGI QUROLLANISH POYGASINING MATEMATIK MODELLASHTIRILISHI VA DINAMIK TAHLILI - Surayyo Turgʻunova Ulugʻbek qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Maqolada ikki davlat oʻrtasidagi qurollanish poygasi jarayoni matematik modellashtirish asosida tahlil qilinadi. Qurollanish darajalari vaqt boʻyicha oʻzgaruvchi dinamik kattaliklar sifatida qaralib, ularning oʻzaro taʼsiri differensial tenglamalar tizimi yordamida ifodalanadi. Model orqali tahdidni idrok etish, iqtisodiy cheklovlar va qurolsizlanishga yoʻnaltirilgan omillarning tizim barqarorligiga taʼsiri baholanadi. Olingan natijalar qurollanish poygasining barqaror va beqaror rivojlanish holatlarini aniqlash, shuningdek, strategik muvozanatga erishish shartlarini nazariy jihatdan asoslash imkonini beradi.