AVTOMOBIL SINFI MISOLIDA SINF METODLARINI YOZISH - Mirsaid Yusupov Abdulaziz o’g’li; Karimova Noila Zafarjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola Python dasturlash tilida ob’ektga yo’naltirilgan dasturlashda sinf metodlarini avtomobil sinfi amaliy misoli asosida keng qamrovli tadqiq etadi. Ishda ob’ektga yo’naltirilgan yondashuvning nazariy asoslari, sinflar va ob’ektlar kontseptsiyasi, shuningdek sinf metodlarining turli turlari batafsil ko’rib chiqiladi. Ekzemplyar metodlari, sinf metodlari va statik metodlarni, ularning sintaktik xususiyatlari va amaliy qo’llanilishini tahlil qilish alohida e’tiborga olingan. Tadqiqot avtomobil sinfini ishlab chiqish kontekstida inkapsulyatsiya, meros va polimorfizm tamoyillarini qamrab oladi. Python ning maxsus metodlari, jumladan konstruktorlar, destruktorlar va sehrli metodlar batafsil tahlil qilinadi. Sinf metodlarini yozishning dizayn patternlari va eng yaxshi amaliyotlari ko’rib chiqiladi. Maqola avtomobil holatini boshqarish uchun turli xil metodlarni amalga oshirishning amaliy misollarini o’z ichiga oladi, jumladan dvigatelni ishga tushirish, tezlikni boshqarish, texnik xizmat ko’rsatish va diagnostika metodlari. Sinf metodlarini tashkil qilishning turli yondashuvlarining afzalliklari va kamchiliklari tahlil qilinadi. Ish kodni hujjatlashtirish, metodlarni sinovdan o’tkazish va PEP 8 kodlash standartlariga rioya qilish bo’yicha tavsiyalarni o’z ichiga oladi. Tadqiqot sinf metodlarini to’g’ri loyihalash ishonchli, miqyoslanadigan va qo’llab-quvvatlanadigan dasturiy ta’minotni yaratishga qanday hissa qo’shishini ko’rsatadi.