TRANSPORT TIZIMLARIDA DATA MINING ASOSIDA TAHLIL VA PROGNOZLASH - Solijonov Muhammadamin Sayotjon o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu maqolada zamonaviy transport tizimlarida ma’lumotlar qazib olish (Data Mining) texnologiyalarining qo’llanilishi, yo’l harakati oqimlarini tahlil qilish va prognozlash usullari ko’rib chiqilgan. Transport sohasida to’plangan katta hajmdagi ma’lumotlardan foydalanib, yo’l tirbandliklari, transport vositalarining harakati va yo’lovchilar oqimini bashorat qilish imkoniyatlari tahlil qilingan. Maqolada mashinali o’rganish algoritmlari, klasterlash usullari va prognozlash modellarining amaliy tatbiqi misollari keltirilgan.