MA’LUMOTLAR BAZASINI NORMALLASHTIRISH: INF, 2NF, 3NF VA KODD NORMAL FORMALARI - Rashidov A.V (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu maqolada ma’lumotlar bazasini normallashtirish jarayoni, uning mohiyati va ahamiyati yoritilgan. Birinchi, ikkinchi va uchinchi normal formalar hamda Kodd normal formasi tushunchalari, ularning asosiy talablari va amaliy qo‘llanilishi bayon etilgan. Normallashtirish orqali ma’lumotlar takrorlanishini kamaytirish, yaxlitlikni ta’minlash va ma’lumotlar bazasining samaradorligini oshirish masalalari ko‘rib chiqilgan.