ELEKTROMOBILLAR XAVFSIZLIGIDA ZARBA ENERGIYASINI SO‘NDIRISHNING “O‘Q–YUK” MATEMATIK MODELI ASOSIDAGI TAHLILI - Axmadaliyev Shuxratjon Xamdamjon o’g’li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya(o’zbek tili) Ushbu maqolada elektromobillar xavfsizligini ta’minlashda muhim bo‘lgan zarba energiyasini so‘ndirish masalasi ko‘rib chiqiladi. Elektromobillarning og‘ir batareya tizimlari tufayli to‘qnashuv vaqtida katta kinetik energiya hosil bo‘lishi kuzatiladi. Mazkur jarayon “yukka tiqilib qolgan o‘q” modeliga analog sifatida qaralib, to‘liq noelastik to‘qnashuv matematik modeli asosida tahlil qilinadi. Impuls saqlanish qonuni orqali energiyaning “o‘q–yuk” tizimiga uzatilishi va uning so‘ndirilishi baholanadi. Olingan natijalar kelajakda kam massa bilan katta energiyani yuta oladigan xavfsizlik tizimlarini loyihalashda muhim nazariy asos bo‘lib xizmat qiladi.