IYERARXIK YONDASHUV ASOSIDA MURAKKAB JARAYONLARNI MATEMATIK MODELLASHTIRISH VA TAHLIL QILISH - Botirova Maftuna Alisher qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Maqolada murakkab jarayonlarni matematik modellashtirishda yuzaga keladigan asosiy muammo sifatida ularning koʻp darajali va oʻzaro bogʻlangan tuzilmasi koʻrib chiqiladi. Ushbu muammoni hal etish uchun iyerarxik prinsip asosida modellashtirish yondashuvi taklif etiladi. Jarayonni mantiqiy darajalarga ajratish, har bir daraja uchun mos matematik model qurish va darajalar oʻrtasidagi bogʻlanishlarni aniqlash orqali tizimni aniqroq tavsiflash imkoniyati asoslab beriladi. Amaliy misol orqali iyerarxik yondashuvning samaradorligi koʻrsatilib, natijalar tahlil qilinadi. Olingan xulosalar ushbu yondashuv murakkab jarayonlarni tahlil qilish va boshqarishda yuqori aniqlik hamda moslashuvchanlikni taʼminlashini koʻrsatadi.