TA’LIM SIFATINI BOSHQARISHNING PEDAGOGIK-TASHKILIY ASOSLARI - Habibullayev Qahramon Shukrullayevich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Mazkur maqolada ta’lim sifatini boshqarishning pedagogik va tashkiliy asoslari O‘zbekiston miqyosida tahlil qilinadi. Ta’lim tizimida sifatni ta’minlash va uni samarali boshqarish masalalari zamonaviy pedagogik yondashuvlar, davlat ta’lim siyosati hamda normativ-huquqiy hujjatlar asosida yoritilgan. Shuningdek, ta’lim sifatini oshirishda o‘qituvchi, ta’lim muassasasi rahbariyati va boshqaruv tizimining o‘rni ilmiy-nazariy jihatdan asoslab beriladi. Maqolada ta’lim sifatini boshqarishning asosiy pedagogik omillari — ta’lim mazmuni, metodlar, baholash tizimi va o‘quvchilarning kompetensiyalarini rivojlantirish masalalariga alohida e’tibor qaratiladi. Shu bilan birga, ta’lim jarayonini rejalashtirish, monitoring va tahlil qilish, ichki va tashqi nazorat mexanizmlarining samaradorligi ko‘rib chiqiladi. Ushbu jarayonlarda innovatsion texnologiyalar va raqamli boshqaruv vositalaridan foydalanish imkoniyatlari ochib beriladi. Tadqiqot natijalari O‘zbekiston ta’lim tizimida sifatni boshqarishni takomillashtirish, ta’lim muassasalarining raqobatbardoshligini oshirish hamda xalqaro ta’lim standartlariga moslashish jarayonlarida amaliy ahamiyat kasb etadi. Maqola xulosalari ta’lim sohasi mutaxassislari, rahbar kadrlar va pedagoglar uchun metodik tavsiyalar sifatida xizmat qilishi mumkin.