QASHQADARYO VILOYATIDA AGROSANOAT KLASTERLARINI HUDUDIY REJALASHTIRISH VA RIVOJLANTIRISHNING IQTISODIY GEOGRAFIK MODELI - Yaxshiboyev Barot Abdulhaqovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Mazkur ilmiy maqolada Qashqadaryo viloyatida agrosanoat klasterlarining hududiy rivojlanishini ta’minlashga qaratilgan iqtisodiy geografik model ishlab chiqilgan. Tadqiqotda viloyatning tabiiy-resurs salohiyati, agroiqlimiy sharoitlari, demografik omillar, transport-logistika infratuzilmasi hamda mavjud ishlab chiqarish ixtisoslashuvi kompleks tahlil qilinadi. Hududlar kesimida agrosanoat klasterlarini joylashtirish va rivojlantirishning funksional-bosqichli modeli taklif etilib, unda qishloq xo‘jaligi xomashyosini yetishtirish, qayta ishlash, saqlash va tayyor mahsulotni ichki hamda tashqi bozorlarga chiqarish jarayonlarining o‘zaro integratsiyasi asoslab beriladi.